22 Ocak 2013 Salı

Amin MAALOUF- DOĞU'DAN UZAKTA

   Bazı yazarlar vardır çoğu kitapsever için çok özeldir. Bence, Amin MAALOUF onlardan biri. Bizim tanışmamız Afrikalı Leo ile başladı Doğu'nun Limanları ile devam etti. Şimdi de yayınlanan son kitabı Doğu'dan Uzakta...
 Tarihimi de attım:)
Arka Kapak;
   Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf'un uzun bir aradan sonra merakla beklenen yeni romanı Doğu'dan Uzakta, kaderin ve tarihin acımasız kıskacında terk ettikleri yurtlarına dönen bir grup arkadaşın hikayesini anlatıyor.

   Doğu'dan Uzakta, gençliklerinin en güzel dönemlerini bir arada geçiren, hayalleri ve umutları olan bir grup insanın, ülkelerinde patlak veren iç savaştan sonra farklı yerlere dağılmasını ve yıllar sonra, eski arkadaşlarından birinin cenazesi dolayısıyla tekrar ülkelerine dönmeleriyle başlayan 16 günlük bir yüzleşmenin romanı. Romanın başkahramanı Adam, tıpkı Maalouf gibi, savaştan sonra Fransa'ya yerleşmiş ancak doğduğu topraklara sevgisi ve bir dönem içinde yaşadığı çok kültürlü ve çok dinli bu coğrafyayı anlama çabası hiçbir zaman küllenmemiştir. Ancak uzun bir aradan sonra giriştiği eve dönüş yolculuğu ve eski arkadaşlarını bulma düşüncesi sanıldığı gibi kolay olmayacaktır. Çünkü ne insanlar ne de doğup büyüdüğü toprakar aynı kalmıştır.

   Açıkça belirtilmese de Lübnan iç savaşının getirdiği yıkımlara ve Ortadoğu coğrafyasının yaşadığı kültürel, tarihsel ve toplumsal sorunlara dair çok çarpıcı gözlemlere de yer veren Doğu'dan Uzakta'da Maalouf yine en iyi bildiği şeyi yapıyor: Doğu'yu anlatıyor.

   "Geldim, gördüm, hayal kırıklığına uğradım..."
    457 sayfa o kadar çabuk bitti ki Amin MAALOUF'un kalemine doyamadım! Doğu'dan Uzakta'da savaş yüzünden bir grup arkadaşın doğdukları yerleri terkedip dünya'nın farklı yerlerine göç etmek zorunda kalmalarını ve onların kısa kısa hayat hikayelerini anlatıyor. Ama yazar geçmişten ne kadar uzağa kaçarsak kaçalım aslında geçmişte bıraktıklarımızın bize bir telefon kadar yakın olduklarını derinlemesine hissettiriyor.
   Gelen o telefonla birlikte o arkadaşların çoğu terkettikleri topraklara geri dönmek zorunda kaldıklarında asıl macera başlıyor. Son zamanlarda okuduğum en anlamlı kitaptı. Arkadaşlığın, dostluğun, ailenin, insanın doğup büyüdüğü yerlerin ne kadar değerli olduğunu hatırlatıyor insana! Çoğu zamanda hüzünlendiriyor.:( 

Amin MAALOUF sever herkes en kısa zaman da okumalı. Daha önce hiç Amin MAALOUF okumadıysanız Doğu'dan Uzakta harika bir başlanğıç olabilir.

8 yorum:

  1. yasasin ! cok mutluyum ki kitap elimde.. Her yeni cikan kitaba hizlica atlamam bilirsin ben.. Biraz daha garanticiyim o konuda.. Biraz da populeri degil eksiklerimi takip etmek istedigim icin.. Ama Dogunun Limanlari ve Afrikali Leo sonrasi bende hizlica okumak istemistim.. Biz saka maka bu adami iyice sevdik ki bu kitapta bunun kaniti olacak.. Yasasin.. aksam basliyorum hemen.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım evet biliyorum senin tarzını ama bazı yazarları çıkar çıkmaz okumak lazım ki bu onlardan biri:)Ne iyi yapmışssında hemen almışsın:)Şimdiden keyifli okumalar!Bitince yorumlarını merak ediyorum, paylaş benimle!:)

      Sil
  2. Kizlar, ben de Semerkant ( ilk okudugumdu sanirim ) ve Afrikali Leo yu okuyup coook etkilenmistim ama uni zamani, cok hatirlamiyorum detaylari, tekrar okumaliyim bence. Dogunun Limanlari ve Beatrice'ten sonra 1.yy i da okumus yada baslamis bitirmemis olabilirim, annemlere gidince bakicam raflarda duruyorlar mi halen. Bu yeni kitabini da bu tavsiyeden sonra ilk D&R ziyaretimde alicam : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım belli ki sen de Amin Maalouf sever bir kitapseversin:)Bak ben de Semerkant'ı okumamıştım o yüzden hemen araştırıyorum! Doğu'dan Uzakta bitince yorumlarını merakla bekliyorum!Şimdiden keyifli okumalar Tatlım:)

      Sil
  3. ooo süpermiş bu kitap hemen not edildi alınacak
    çok kitap okuduğum söylenemez ama maalouf bi başka
    semerkant ve doğunun limanlarını okumuştum ama Afrikalı ;Leoyu okumadım

    çok teşekkürler paylaşım için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar:)O zaman Doğu'dan Uzakta'yı okuduktan sonra Afrikalı Leo'yu da okumalısınız ikiside harika kitaplar! Ben de Amin Maalouf çok severim!:)Sevgiler

      Sil
  4. Semerkant adlı eseri okumadıysanız, öneririm. Amin Maalouf'un en sevdiğim kitabıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar:)Hayır ne yazık ki okumadım ama okunucaklar listem de!Teşekkür ederim.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...