20 Eylül 2013 Cuma

Yaşar KEMAL- İNCE MEMED 1

    Yaşar KEMAL ile ilk tanışmamız Bir Ada Hikayesi dörtlemesi ile başladıktan sonra ara vermeden bir Yaşar KEMAL kitabı daha okumak istiyordum ki tercihim İnce Memed dörtlemesinden yana oldu. Serinin ilk kitabı ile Yaşar KEMAL aşkımda tekrar ortaya çıktı:)

  Tarihimi de attım...

  Arka Kapak;
  Otuz iki yıllık bir zaman diliminde yazılan İnce Memed dörtlüsü, düzene başkaldıran Memed'in ve insan ilişkileri, doğası ve renkleriyle Çukurova'nın öyküsüdür. Yaşar Kemal'in söyleyişiyle "içinde başkaldırma kurduyla doğmuş" bir insanın, "mecbur adam" ın romanı.

   Abdi Ağa'nın zulmüyle köyünü terk etmek zorunda kalan Memed, Ağa'nın yeğeniyle evlendirilmek üzere olan Hatçe'yi kaçırır. Abdi Ağa'yı yaralayan, yeğenini de öldüren Memed eşkıya Deli Durdu'ya katılır, ancak kıyıcılığına katlanamadığı Deli urdu'dan iki arkadaşıyla birlikte ayrılır. Memed, sıradan bir köy çocuğuyken, zulmedenler için eşkıyaya, köylüler içinse kurtarıcıya dönüşür.
    Yaşar KEMAL okumak kesinlikle bir ayrıcalık ki bu ayrıcalığı yaratmakta bizim elimizde! İnce Memed, Çukurova'yı anlatan dokunaklı bir hikaye, temposunu hiç düşürmeden her sayfanın hakkını vererek okuyacağınız bir kitap. Ağa'lık sisteminin ne kadar ağır işlediği zamanları, fakirliği, sevdanın önemini, haksızlık uğruna kendini dağlara vurup eşkıya olan Memed'in hazin hikayesi... Eşkiyaların Çukurova da ne kadar yaygın olduğunu, onların enteresan hayatını ve halkla olan ilişkisini de çok güzel anlatmış. İnce Memed'in hazin hikayesini okumak isteyenler en kısa zaman da bu dörtleme ile tanışmalı derim ben yeteri kadar geç kalmışım siz kalmayın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...