9 Ekim 2013 Çarşamba

Yaşar KEMAL- TEK KANATLI BİR KUŞ

   Aşkla okuduğum yazarlardan biridir Yaşar KEMAL...Ondandır ki bu sene okuduğum 6. kitabı Tek Kanatlı Bir Kuş. Onca kitabının arasından bunu seçmemin sebebi ise hem basılan son kitabı olması hem de bu kitabı yazdıktan tam 53 yıl sonra yayınlamaya karar vermiş olması. Sizce de ilgi çekici değil mi?
    Tarihimi de attım...
    Arka Kapak;
    Şaşırtıcı ve çok katmanlı olay akışı, kişilerin zenginliği ve derinliği, zaman zaman bir röportaj keskinliği kazanan masalsı diliyle tam bir Yaşar Kemal romanı Tek Kanatlı Bir Kuş. Kısalığının şaşırtıcılığı onun roman oluşunun gerçekliğini değiştirmiyor.
    Aynı zamanda bir çağ romanı da: Halkının neden terk ettiği bilinmeyen, gizemi karanlık bir kasaba, bu kasabaya atandığı halde gidemeyen bir posta müdürü, yalnızlığın timsali bir istasyon şefi, "Alamancı" bir genç kadın...Ve bütün fantastikliğine karşın son derece gerçekçi gelen bir dünya ...Metafor mu? Alegori mi yoksa?
    Yaşar Kemal bu kısacık romanda anlatıcılığının sınırlarını zorluyor.
   ''72 sayfa roman olur mu?'' demeyin, Yaşar Kemal öyle bir yazmış ki 72 sayfaya kocaman bir roman sığdırmış. Atanan bir posta müdürü'nün atandığı köye gitmek için yolda başına gelenleri, durdukları istasyonda ki istasyon görevlisini ve  köye yıllardır gelmeyen Alamancı görgüsüz genç kızın hikayesini anlatıyor. Köy gizemli, terk edilmiş, hiç bir araç onları götürmek istemiyor ama kimse nedenini bilmiyor!!! 72 sayfa deyip geçmeyin mutlaka bu romanı okuyun derim...53 yıl sonra Yaşar Kemal bu romanı yayınlamaya karar verdiyse mutlaka bir sebebi vardır...

2 yorum:

  1. Türk romanında betimlemeyi Yaşar Kemal'den öğrenmeli :) Çok sevdiğim bir yazardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar A.O Bolat:)Kesinlikle katılıyorum size ben de çok seviyorum:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...