21 Mart 2013 Perşembe

Stefan ZWEIG- SATRANÇ

   Bazı kitaplar hep aklımızda, hep okunacaklar listemizde ama hani bir türlü sıra gelmez, şu da bitsin okurum bu da bitsin alırım deriz ya.. Satranç'ta onlardan biri. Bir de sırayı getirip okuduğumuzda bir kitabı sebepsiz ne kadar beklettiysek o da bizi mahçup edecek kadar da güzel olmaz mı?
    Tarihimi de attım!
    Arka Kapak;
    Rastlantı sonucu eline geçirdiği bir itapla satrancın inceliklerini öğrenerek bu oyunu bir tutkuya dönüştüren ve giderek bu tutkusu yüzünden beyin hummasına yakalanan Dr.B.nin öyküsüdür görünüşte Stranç. Ama derinlerde bir veda mektubudur aslında.

   Stefan Zweig'ın Brezilya'da sürgündeyken yazdığı ve Şubat 1942'deki intiharından birkaç ay önce tamaladığı Satranç, Avrupa kültürünün faşizm tehlikesi altında yok oluşuna işaret eder.

    Avrupa kültürüne elveda derken yaşama da veda etmeyi seçen Zweig'ın yapıtı, gerilimli kurgusu ve kahramanın ruhsal gelgitlerinin işlediği dokusuyla, kısa ama her bakımdan etkileyici, olağanüstü bir uzun öyküdür.
    Bazı kitaplar vardır 650 sayfadır okursun uzun uzun sonra bakmışsın bitmiş ama sana hiçbirşey katmamış. Sırf bu tezimin üstüne onlarca kitap ismi yazabilirim. Bazı kitaplar da vardır 71 sayfadır ama seni derinden etkiler işte Satranç onlardan biri. Her kitap severin okuması gereken harika bir uzun öykü.
    Kitap kısa olduğundan burada anlatırsam eğer bu yazıyı okuyupta kitabı okumaya karar veren Kitap Bağımlıları'na haksızlık etmiş olurum. Nedenini okuduktan sonra daha iyi anlıyacaksınız ama kısa bir fikir sahibi olmanız için Satranç yaşamdan kopmak üzere olan bir insanın hayatını ne kadar değiştirebildiğini aslında değiştirdiğinde de ne kadar büyük bir çıkmazın içine soktuğunu anlatıyor.
   Bu yazıyı okuyupta Satranç'ı okuyan Kitap Bağımlıları ile bu kitap üzerine saatlerce konuşmak isterim!!!

2 yorum:

  1. Satranç hakkında aynı düşüncelere sahip olduğum birini daha bulmak sevindirici. Eğer kitap hakkında söylemek istediğiniz birşey varsa levent.ficor@gmail.com veya twitter takipçileriniz arasından Le_future hesap adıyla bana ulaşabilirsiniz.
    Ayrıca okumadığım veya almaya tereddüt ettiğim kitaplarla ilgili fikirleriniz için teşekkür ederim. Acaba biraz daha fantastik kitapları da mı blog da paylaşmalısınız? Stephen King ve J.R.R. Tolkien kitapları gibi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Levent:)Satranç için yaptığınız güzel teklif ve yorumunuz için teşekkür ederim. Fantastik kitap konusuna gelince Stephen King romanlarından korktuğum için okuyamıyorum ama J.R.R Tolkien'i araştırıp en kısa zaman da bir fantastik okuyup sizin için paylaşıcağım. Sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...