28 Mayıs 2013 Salı

Yaşar KEMAL- ÇIPLAK DENİZ ÇIPLAK ADA- BİR ADA HİKAYESİ 4

   Bir Ada Hikayesi'nin sonuncu kitabı olan Çıplak Deniz Çıplak Ada ile dörtlemenin ne yazık ki sonuna geldik:( Yaşar KEMAL okumaya o kadar alışmışım ki sanırım özliyeceğim ama bu özlemi en yakın zamanda İnce Memed serisine başlayarak bitirmeyi planlıyorum... Çıplak Deniz Çıplak Ada yazımı okumadan önce serinin ilk kitabı Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana , ikinci kitabı;Karıncanın Su İçtiği , üçüncü ise Tanyeri Horozları'nı okuyabilirsiniz!
    Tarihimi de attım:)
    Arka Kapak;
    Bir Ada Hikayesi dörtlüsü, savaşlardan, kırımlardan, sürgünlerden arta kalan insanların, Yunanistan'a gönderilen Rumların boşalttığı bir adada yeni bir yaşam kurma çabalarını konu alır. Umut romanın baş kahramanıdır.

    Dörtlünün son kitabı Çıplak Deniz Çıplak Ada'da, geçmişin yaraları kapanmaya yüz tutmuştur ama tam olarak değil. Lena Ana'nın hasretle yolunu beklediği kayıp oğulları geri dönmüştür ama bütün balıkçıların reisi Hıristo'nun başına beklenmedik bir olay gelir.

   "Yaşar Kemal şiirsellikle yaşanmışın tadını birleştiren büyük bir ustadır."
                                                                                                           Hubert Juin, Le Monde, (Fransa)

    "Yaşar Kemal, insanoğlunun çektiklerini hırs dolu bir beceriyle anlatan yürekli bir yazardır. O, isyan ve öfkesini, insanlara karşı batı yazarlarında az görülen bir güvenle desteklemesini bilmiştir."
                                                                                                            New Statesman

   "Bir epik kültürün bu ölçüde derinliklerine inmiş birini daha bulmak çok güç."
                                                                                                            Norrtelje Tidning, (İsveç)

    "Yaşar Kemal çağdaş edebiyatın eşine az rastlanır devlerinden biridir."
                                                                                                           Le Figaro, (Fransa)

    Evet, Yaşar Kemal okumak zor ama dörtlemenin sonuna geldiğime bu kadar üzülebileceğimi hiç düşünmemiştim:( Karınca Adası'nın her yerini hayal dünyam da ezberlemiş, ada halkına alışmışken bu ayrılık hiç iyi olmadı! Uzun zamandan beri okuduğum hiçbir kitap mutlu sonla bitmezken dörtlemenin sonu harika bitti:) Lena Ana'nın üzüntüsü sona erdi, Poyraz Musa belasından kurtuldu, daha neler neler...
    Geçmişte bu ülkede yaşanan zor günleri anlamak, dayanışmanın, kardeşliğin ne demek olduğunu hissetmek, çok uzaklarda ki o ada da yaşananları merak ediyor bir de üstüne daha önce hiç Yaşar Kemal okumadıysanız mutlaka ama mutlaka okunması gereken harika bir dörtleme okuyacaksınız.

6 yorum:

  1. Lisede okurken okul kütüphanesinden alıp serinin ilk kitabını okumuştum. Çok hoşuma gittiğini anımsıyorum. Devam etsem mi acaba seriye? Siz beğendiniz 2. ve 3. kitabı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar:)Ben tüm seri'yi severek okudum kesinlikle tavsiye ederim:)Yaşar KEMAL okumak biraz zor ama çok keyifli!

      Sil
  2. Üzülerek sölüyorım ben de hiç yaşar kemal okumadım:(( neden okumak zor??dilimi ağır?? Ben de bu seriyi listeme ekliyorum..elimdeki kiyaplar bitsin alayım çok mrk ettim
    Rabia sarı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Rabia:)Yaşar Kemal'in birtaz ağır bir dili var o yüzden okumak zor ama çok keyifli ki bu seri de harika bir tercih olabilir!Bence mutlaka okumalısın!Sevgiler:)

      Sil
    2. Yaşar Kemalin dili ağır diyenler yanılıyorsunuz türkiyede okunasi tek Türkçe okuma alışkanlığı edinin tüm romanlarini okursunuz. Türkiye gerçeğini anlatan eşsiz insan Yaşar Kemale sonsuz sevgiler saygılar..

      Sil
    3. Merhabalar; benim Yaşar Kemal'in kitaplarına asla bir sözüm yok aksine kendisini de dilini de çok seviyorum sanırım demek istediğimi yanlış anladınız!Sevgiler

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...