26 Mart 2013 Salı

Hakan GÜNDAY- AZ

   Hakan GÜNDAY'la ilk tanışmamız ''Piç'' kitabı ile başladı. Piç'le pek anlaşamadığımız için ben bir daha Hakan GÜNDAY okumam derken sevgili Kitap Bağımlısı arkadaşım Ceren Az'ı mutlaka okumalısın dediğinde de onunla benzeyen kitap zevklerimizden dolayı hemen okunacaklar listeme aldım!
    Tarihimi de attım!
    Arka Kapak;
    "Diyebilirsin ki, bir insanı, fotograflarından ve hakkındaki haberlerden ne kadar tanıyabilirsin? Haklısın. Belki çok az...O zaman şöyle demeliyim: Seni az tanıyorum...Az...
    Sen de fark ettin mi? Az dediğin, küçücük bir kelime. Sadece A ve Z. Sadece iki harf. Ama aralarında koca bir alfebe var. O alfabeyle yazılmış onbinlerce kelime ve yüzbinlerce cümle var. Sana söylemek isteyip de yazamadığım sözler bile o iki harfin arasında. Biri başlangıç, diğeri son. Ama sanki birbirleri için yaratılmışlar. Yan yana gelip de birlikte okunmak için. Aralarındaki her harfi teker teker aşıp birbirine kavuşmuş gibiler. Senin ve benim gibi..."

   Bir tarikat şeyhinin oğluyla evlendirilen 11 yaşındaki korucu kızı Derda ile hapishanedeki bir gaspçının aynı yaştaki oğlu " mezarlık çocuğu " Derda'nın bir mezarlıkta kesişen hayatlarının, bu iki çocuğun kırk yıl boyunca her tür şiddetle yontulup birbirlerine hazırlanışlarının, ( bütün anlamlarıyla ) Yazı'nın onları birleştirmesinin hikayesi. Çocuk şiddeti, hayatın şiddeti, aşkın şiddeti, inancın şiddeti, hırsın şiddeti üzerine, A'dan Z'ye şiddet üzerine, dilin ve yazının şiddetiyle bir roman...
  ''Ahhhh! Hakan GÜNDAY ahhHH!'' diye mi başlasan beni ne kadar mahvettiğini mi anlatsam bilemedim. Evet, Az'ın şiddet dolu sarsıcı bir kitap olduğunu duymuştum arka kapağında da okumuştum ama beni bu kadar etkileyebileceğini düşünmemiştim. Kitapta aynı yaşta olan aynı isme sahip bir kız bir erkek çocuğun birbirlerinden habersiz aslında birbirlerine bağlı iğrenç kaderlerini anlatıyor. Şuan yazmakta o kadar zorlanıyorum ki anlatamam. Bu sabah 192. sayfa'yı okurken gerçekten midem bulandı:( Neden derseniz? 11 yaşında masum Derda'nın evlendirilip Londra'ya gitmesine mi üzüleyim? Sadece para için aynı anda 52 kişi ile beraber olamasına mı? Yoksa diğer Derda'nın hapiste olan babasından dışarda olan tek yakını annesi de ölünce yetiştirme yurduna girmemek için annesinin ölümünden sonra öldüğünü saklayıp onun ölüsü ile günlerce yaşadıktan sonra bulduğu balta ile parçalara ayırıp gömmesine mi?
   Ben stres, üzüntü ve kalp sıkıntısı ile Az'ı okurken birden olaylar Oğuz ATAY'a bağlanıyor ki bu da benim için sürpriz oldu. Tam da Tutunamayanlar'ı okunacaklar listeme aldığım sırada!!! Az'ı okuyanlar bilir okumayanlarda kitapta öğrenecekler Oğuz ATAY'ın mezarı geçiyor kitapta, İstanbul da ve Edirnekapı Mezarlığında tek başıma gideceğimi sanmam ama Tutunamayanları okuduktan sonra gidip olay mahallini görüp kendime zulüm yapmakta yapılacaklar listem de!!!
   Az gerçekten sarsıcı ama harika bir kurgu, ben sarsılmam sarsılsam da sorun değil diyorsanız keyifli okumalar...

10 yorum:

  1. merhaba,
    hakan günday ın ilk defa az kitabını okudum ve gerçekten çok etkilendim çok beğendim. sonrasında azil i aldım ama okuyamadım sıkılıp yarım bıraktım:(
    sevgiler meral

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Meral:)Ne yazık ki yazarlar'ın her kitabı her seferinde aynı istikrarı gösteremeyebiliyor:(Ben de ilk Piç'i okuyup hiç beğenmemiştim!Sevgiler

      Sil
  2. Ya ama ben senin yorumunla bile sarsıldım.. Nasıl okurum artık bilemem ama merak da ettim kuzum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Bilun kuşum:)Sen yorumumla sarsılmışsın bir de beni düşün:(Sinirlerine güveniyorsan oku derim kuşum yoksa boşver unut gitsin!!!

      Sil
  3. Hakan Günday'ı ilk defa bu romanıyla tanımıştım. Çok severek, iğrenerek, hayran kalarak okumuştum. Ancak bu kitabın gazıyla okumaya başladığım 'Piç' kitabını bitiremedim. Neden bilmiyorum, belki baika bir zaman okurum. Yorumunuzu da sevdim, ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Tatlım hem twitterdan yorumun hem de burda ki çok teşekkür ederim:)Ben ilk Piç'le başlamıştım okudum ama severek değil açıkcası!Az güzel ama çok yıpratıcı hala etkisindesindeyim desem!!!

      Sil
  4. ay yok okumam ben zaten hersey cok etkılıyor benı hıc dayanamamm :)) not alındı okyok aman aman bakılmayacak bıle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Tatlım:)Ne yazık ki bazı kitaplar çok sarsıcı:(

      Sil
  5. Aslinda Hakan Gunday'in derdi ne derda ne acilari ne de baslarindan gecen igrenc olaylar.. Evet okurken cok etkiliyor insani orasi kesin ama diger taraftan da anlatmak istedigi baska seyler var.. Muthis bir adam.. Kinyas ve Kayra'yi da okumak icin sabirsizim.. cunku adami anlamak icin en iyi kitaplardan biriymis.. Acikcasi tanidigim icin cok mutluyum.. Arkadasima cook tesekkur edecegim simdi ! Iyiki onermis.. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok iyi bir kitap onda hem fikiriz! Ama benim için biraz ağır oldu Kinyas ve Kayra benim de listem de ama biraz Az'ın etkisinden kurtulunca okumayı planlıyorum:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...