27 Mart 2013 Çarşamba

Yaşar KEMAL- FIRAT SUYU KAN AKIYOR BAKSANA- BİR ADA HİKAYESİ 1

   İlk kez okuduğum yazarların beni ne kadar heyecanlandırdığını sanırım daha önce 4545454 kez söylemişimdir. Neden daha önce Yaşar KEMAL okumadım bunu çok merak ediyorum! İnsana okurken hep bu soruyu sorduruyor da ondan. Yapı Kredi Yayınları bana twitterdan ulaştıklarında seçtiğim diğer kitaplardan biri de bu oldu. Aslında Bir Ada Hikayesi bir dörtleme ben ilkini bitirmenin huzuru ile diğer üçünü okumaya hazırım bile:)
    Tarihimi de attım...
    Arka Kapak;
    Bir Ada Hikayesi dörtlüsü, savaşlardan, kırımlardan, sürgünlerden arta kalan insanların, Yunanistan'a gönderilen Rumların boşalttığı bir adada yeni bir yaşam kurma çabalarını konu alır. Umut romanın baş kahramanıdır.

    Lozan'da alınan mübadele kararıyla,  Rumlar Yunanistan'a gönderilmiş ve savaşlarda yerini yurdunu yitirmiş insanların Ege'deki bu adaya yerleştirilmelerine karar verilmiştir. Adanın kaderi Poyraz Musa'nın gelişiyle değişir. Adaya sığınan çeşitli kökenlerden insanlar, Poyraz Musa'nın desteğiyle yaşadıkları bütün acılara karşın umudu ayakta tutarak yeni bir yaşamın filizlerini yeşertirler.


    " Yaşar Kemal çağdaş dünyanın en büyük anlatıcılarından biridir. Onu okumak yaşamın kendisini anlamaktır. O, korkusuz bir kahraman gibi yazıyor."                                                                                                      

                                                                                                                                         John BERGER

    " Yaşar Kemal Homeros'tan bu yana gelen en eski geleneksel anlatıcıdır. Başka bir sesi olmayan halkın sesidir."

                                                                                                                                         Elia KAZAN

    " Yitirdiğimiz anlatım geleneğini ne mutlu ki Yaşar Kemal bulmuş. Tarihi ve politikayı altüst ederek yirmibeş- otuz yüzyıl sonra Yunanlı ozan (Homeros) susmuş ve söz sırası Troyalı ozana (Yaşar Kemal) geçmiş."

                                                                                                                                  Robert KANTERS

    " Ne zaman çağdaş bir romancı örneği vermem istense, aklıma ilk gelen isim Yaşar Kemal olmuştur."

                                                                                                                           Raymond WILLIAMS
    Bir Ada Hikayesi'nde I. Dünya Savaşı’nın ardından Anadolu halkının çilesini konu alır.Romanın kahramanı Poyraz Musa adında şeref madalyalı bir savaş gazisidir. Savaştan sonra gittiği köyünde kimseleri bulamaz ve Ege’de Kaz Dağı’nı gören terketilmiş  Karınca Adası’dan bir ev ve değirmen alarak yerleşir.Karınca Adası da mübadele zamanı yıllardır yaşadıkları adalarını bırakmak zorunda olan Rumlar yaşamaktaydı. Bir yandan da savaşta peşine takılan kanlılarından kaçmakta olduğu için ismini Poyraz Musa yapmıştır. Adaya ilk gelen olan Poyraz Musa burada mübadele ile gitmemiş Rum Vasili’yi bulur. Vasili adada tek başına saklanırken birden Poyraz Musa'nın gelmesi ile onunda hayatı değişecektir. Başlarda kimse adaya gelmez. Fakat zamanla kasaba Anadolu’daki savaştan kaçmış, yoksulluktan bitap düşmüş insanlarla dolmaya başlıyacaktır. O terketilmiş ada da evlerini, eşyalarını, anılarını bırakarak giden Rumlar'ın sonradan gelen yeni sahiplerinin olacak olması okurken bile beni çok etkiledi. 
   Bir Ada Hikayesi dokunaklı bir Türkiye gerçeğini anlatıyor. Yaşar KEMAL'in ağdalı dili benim çok hoşuma gitti. Siz bu yazıyı okurken ben serinin ikinci kitabına başlama planları yapmaktayım...

8 yorum:

  1. ayyyy bende cok heyecanlanırım bılıyormusun lk kez okudugumda cunku ne tarzını ne yazılarını bılıyorsun sadeece dıydukların cok guzel bır hıs gercekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Tatlım:)Kesinlikle sırf o hissi yaşamak için bile yeni yeni yazarlar keşfediyorum!

      Sil
  2. Yaşar Kemal'i ben de daha önce hiç okumadım ve yıllardır aklımda olan ama bi türlü nedense hiç bir kitabını edinemedim. Şu sıralar da KPSS telaşında olduğum için doğru düzgün kitap okuyamıyorum ve böyle güzel kitap blogları görünce hem çok mutlu oluyorum hem de içim gidiyor. Bilun'un sitesinde rastladım blogunuza çok beğendim. Takipteyim artık.

    Biraz (ben şu sıralar okuyamadığım için) kıskançlıkla ve merakla burdayım artık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Oğuz:)Öncelikle bloguma hoşgeldiniz!Güzel yorumunuz için de çok teşekkür ederim!Kıskanmayın nolur insanın hayatında bazı dönemlerinde ne yazık ki kitaplar olamıyor sizinde öyle bir zamanınıza denk gelmiş:)Sevgiler

      Sil
  3. Ben de Yaşar Kemal okumaya geç kalanlardanım. Gönlümde İnce Memed serisini okumak var ama öncesinde başka bir kitabıyla biraz yazarı tanımak istiyorum. Bu kitap güzel bir başlandıç olur sanırım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Pınar:)İnce Memed serisi benim de aklımda ama Yaşar Kemal'in dili biraz zor olduğu için bu seri'yi bitirsem yeter bana:)Sevgiler

      Sil
  4. evet bu ilk kitap icin de ayni yorumu yazmam sart ! Utanmaliyim kendimden.. nasil hala okumadim.. ama bu Turk yazar satin alma fobimi sebaattin ali ile bozup gunumuzun nefis yazari hakan gunday ile de percinledigime gore.. okuyacagim cokca turk yazar olacaktir.. :)) heheh

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle en kısa zaman da Yaşar KEMAL OKUMALISIN!Ben daha önce okumadığım için o kadar pişman oldum ki anlatamam!O kadar iyi Türk yazarlar var ki keşfettikçe çok seviceksin:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...