14 Ağustos 2013 Çarşamba

Fakir BAYKURT- EŞEKLİ KÜTÜPHANECİ

    Fakir BAYKURT'da ne zamandan beri okumak istediğim ama nedensizce geciktirdiğim kitaplardan biri. Eşekli Kütübhaneci'yi okurken ve kitap bittikten sonra kendime neden daha önce okumadım diye o kadar kızdım ki anlatamam!!! Daha da özel ve önemli olansa Fakir Baykurt'un ölmeden önce hasta yatağında yazdığı son kitap olması... Nurlar içinde yatsın...
    Tarihimi de attım...
    Arka Kapak;
    Sıcak bir yaz günü, peribacaları diyarına Yunanistan'ın Larisa şehrinden Dimitrios Katskas adında biri gelir. Bu genç adam, yıllar önce bu topraklardan göçe zorlanan büyükbaba ve büyükannelerinin izini sürmek, bir daha buraya dönmeyen akrabalarının yerine bu güzel yerleri gezmek istemiştir. Tesadüfler karşısına yörenin sevilen şahsiyetlerinden "Baba" lakaplı Aziz Güzelgöz'ü çıkarır. Aynı yaşlardaki bu iki genç kısa sürede kaynaşır. Dimitrios, Aziz'in evinde konuk olunca, bu büyüleyici diyarda inanılmaz bir adamla tanışır. Aziz'in babası Mustafa Güzelgöz'dür bu kişi; namı diğer Eşekli Kütüphaneci.

    Ürgüp'teki kitaplığı yönetirken otuzdan fazla köyün halkına eşekle kitap taşıdığı için takılmıştır bu ad ona. Herkes, özellikle de kadınlar, kitap okusun diye yıllarca çırpınmıştır Mustafa Alagöz.

    Dimitrios ile Eşekli Kütüphaneci arasındaki sevgi köprüsü yöreyi birlikte gezerlerken iyiden iyiye pekişip güçlenir. Bu arada kan kardeşi olan Aziz ile Dimitrios'un aklına, Ürgüp ile Larisa'yı "kardeş şehir" yapma fikri düşmüştür. Ama bu o kadar da kolay olmayacaktır...

    Fakir Baykurt'un, klasik anlatımının tüm olanaklarından yararlanarak, gücü yetene, hatta bitene dek, hasta yatağına yazdığı bu son romanında, sevgi, kardeşlik, azim, cesaret gibi duygular yine okuru sarıp sarmalıyor.
    Benim gibi bir Kitap Bağımlısı iseniz Eşekli Kütüphaneci'yi gözleriniz dola dola okuyacağınıza eminim! Gerçekten kitap sevgisi çok fazla anlatılabilicek bir duygu değil, daha çok bu duyguyu yaşayan bilir. Tabii ki bir Eşekli Kütüphaneci olmamam ama kitap okumayı seven herkesle kitap alışverişi yapmayı, onlara bıkmadan ev ile hastane arası kitap taşımayı çok seviyorum:) O kadar güzel bir arka kapak yazısı yazılmış ki zaten orada her şey anlatıldığından bana çok fazla anlatacak bir şey kalmamış. Fakir Baykurt'un harika bir anlatım dili olduğundan ben ikinci bir kitabını okumak için şimdiden sabırsızlanıyorum bir yandan da daha önce okumamış olduğum içinde üzülüyorum:(
   Kitap okumayı seven herkes mutlaka Eşekli Kütüphaneci ile tanışmalı o zaman ne demek istediğimi daha iyi anlıyacaksınız!!!!

2 yorum:

  1. ya sahi ! elimde poset vs tasimayi hic sevmem ! ama kitap tasimak hep buyuk mutluluk ! fazlaca seviyorum.. cantamda olmasin elimde olsun mumkunse.. varsin yipransinlar ! Bu da neticede benimle yasadigini gostermez mi ! notumu aldim.. yazari da bilmezdim , tesekkurler bilgi icin tatlimcim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Lülüm:)İnan tam senlik bir kitap, okuduktan sonra bana teşekkür ediceksin:)Kocaman kocaman sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...