1 Kasım 2013 Cuma

Hermann HESSE- SİDDHARTHA

   Siddhartha hiç aklımda yokken Lülücüm soktu aklıma :) İyi ki de sokmuş dedittitdi bana...
    Tarihimi de attım...
    Arka Kapak;
    "Genel olarak herkesçe kabullenilmiş Buddha imgesini aşan bir Buddha yaratmak, daha önce eşine rastlanmamış büyük bir başarıdır. Siddhartha, benim gözümde, Kutsal Kitap'tan kat kat üstün bir ilaçtır..." XX.yüzyılın en önemli romancılarından Henry Miller'a bu sözleri söyleten Siddhartha, 1946  Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Alman yazra Hermann Hesse'nin başyapıtıdır. Birinci Dünya Savaşı'nı izleyen yıllarda insanları yaşamlarını yeniden kurmaya çağıran, Doğu gizemciliğini yücelten Siddhartha, kuşaklar boyunca bir kılavuz kitap olma özelliğini korumuştur. Siddhartha'da, Buddha'nın yaşamının ilk yıllarını şiirsel bir uslupla anlatan Hesse, insanın özbenliğini bularak uygarlığın yerleşik biçimlerinden kurtulmaya çalışmasını işler. "Bu kitapta," der Hesse, "tüm dinlerde, insanların benimsediği tüm inanış biçimlerinde ortak olan yanı, tüm ulusal ayrımları aşan, tüm ırkların, tüm bireylerin benimseyebileceği şeyi yakalamaya çalıştım."
    Siddhartha kesinlikle bir kez okunupta tam anlaşılacak bir kitap değil! O yüzden de ben tam kavrayamamışken buraya ne yazacağımı inanın bilmiyorum. Ben en yakın zaman da tekrar okumayı planlıyorum! Bu zamana kadar kitabı okuyup iç huzurunu bulan kitap bağimlilarından yorumlarını bekliyorum:)

1 yorum:

  1. selam,

    bu kitabı ben de nisan ayında okuyup çok beğenmiştim :) içindeki benzetmeler, tamlamalar çok ilginçti, bir de bazı kelimelerin ne anlama geldiğini araştırıp anlamaya çalıştım ancak ikinci kere okuyarak daha kolay anlaşılacak bir kitap olduğu düşüncenize katılıyorum.

    http://mahrem-i-esrar.blogspot.com/2013/04/siddhartha-hermann-hesse.html

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...