1 Ekim 2012 Pazartesi

George ORWELL - HAYVAN ÇİFTLİĞİ

Hani bazı kitaplar vardır ya, ölmeden önce mutlaka okunması gereken.. ''Hayvan Çiftliği'' de işte onlardan biri!!! 

Ben zaten oldum olası hayvanlarında kendi aralarında konuşup sohbet ettiklerine inananlardanım. :) Hayvan Çiftliği'nde de tam olarak bu konu alarak yazılmış.


Ne yazık ki yine kitabıma tarih atmayı unutmuşum. :(

Arka Kapak;
İngiliz yazar George Orwell(1903-1950), ülkemizde daha çok Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş ikinci ünlü yapıtıdır. 1940'lar daki "reel sosyalizm"in eleştiri olan bu roman, dünya edebiyatında "yergi" türünün başyapıtlarından biridir. Hayvan Çiftliği'nin kişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirirler. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktadır. Aralarında en akıllı olanlar domuzlar; kısa sürede önder bir takım oluştururlar, devrimi de onlar yolundan saptırırlar. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin'i simgelediği açıkça görülecektir. Öbür kişiler bire bir belli olmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir. Romanın alt başlığı Bir Peri Masalı'dır. Küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değildir elbette; ama roman, bir masal anlatımıyla yazılmıştır.



  158 sayfa benim için inanlımaz keyifli, düşündürücü, güldüren ama güldürürken de üzen bir kitap oldu. Aslında arka kapakta kitabın kısa özetini o kadar güzel yapmışlar ki tekrar burda bir daha yazmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. 

  Kitapsever ve hayvansever herkesin hem okuması gereken hem de kütüphanesinde bulundurması gereken bir kitap. Benim yakın zaman da okunacaklar listemde yazarın bir başka klasikler arasına girmiş kitabı "Bin Dokuz Yüz Seksen Dört" var...
   

4 yorum:

  1. bence de Gülşah'cığım!! kesinlikle,ölmeden önce okunması gereken,keyifle,su gibi okuduğum bi kitaptı.Kitabı kapattığımda insanlıktan utanmıştım.1984 benim de listemde :)
    Mutlu haftalar.
    sevgiler,
    :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Fido'cum:) Kesinlikle ikimizde de aynı hisleri bırakmış ne güzel:) Hafta ortası oldu ama sana da iyi haftalar Canım:)

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle oyle ! Dunyanin en keyifli hiciv kitabı..En dusundurenlerden biri.. yazmakla harika etmissin.. Herkes ama herkes okumali..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AAAAaaa sen okudun mu bu kitabı? Bilseydim seninle kitap hakkında konuşmak isterdim!

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...