20 Mart 2013 Çarşamba

Woody ALLEN- EĞRİSİ DOĞRUSU

   Bazı yazarların tüm kitaplarını okumak istiyorum. Woody ALLEN da bunlardan biri. İlk daha kitaplarımı biriktirmeye başlamadan önce sevgili Lulucumm dan ödünç alıp Tüysüz'ü okumuştum. Sonrasında blogumda da yazdığım Yan Etkiler , Sırf Anarşi ve şimdi de Eğrisi Doğrusu...
    Tarihimi de attım:)
    Arka Kapak;
Sinemacı, yazar, oyuncu ve komedyen kimlikleriyle çağımızın tartışmasız en iddialı ve yaratıcı figürlerinden Woody Allen'dan zeka dolu ve sivri dilli bir kitap: Eğrisi Doğrusu. "Hayattaki tek pişmanlığım bir başkası olmamak" diyen Woody Allen; ince bir mizah ve keskin göndermelerle ördüğü kitabıyla gündelik hayatın mnotonluğuna absürdün sınırlarında dolanarak karşı çıkıyor. Eğrisi Doğrusu; giderek saçmalaşan ve saçmalığıyla bunaltan bir dünyada, absürdün serin sularında geziniyor.

Tek satırlık espirilerden fazlasını arıyanlara ilaç gibi gelecek Eğrisi Doğrusu, hem güldürüp hem düşündürme iddiasında dersek yalan olur.

İyi vakit geçirin, o kadarı yeter.
    Beni tanıyıp blogumu takip edenler bilir Woody Allen'ı ne kadar çok sevdiğimi. 104. sayfaya kadar da yok bu kitabını çok sevmedim demiştim ama şu cümleyi görünce cinlerim tepeme çıktı. "Satranç hocasının annesinin Türkler tarafından tecavüze uğramasına bile şahit olmuştu." Tamam tecavüz konusunda yakın tarihte bile kötü şeyler yaşandı ama her fırsatta bunu kitapta bile örnekleme vererek yazmak çok kötü.Biz de sudan çıkmış ak kaşık olmaya biliriz ama Türklüğü ile gurur duyan biri olarak beni çok rahatsız etti:( O yüzden kitap  hakkında daha fazla yorum yazmakta uzun bir süre Woody Allen okumakta istemiyorum!!!

7 yorum:

  1. ya ben de aşırı milliyetçi bi insan degilim ama bu tip karalamalar ve kötülemelere tanık olunca inanılmaz sinirleniyorum! james bond'un son filminin türkiyede cekildigi sahnelerinde türk kadınları hep siyah çarsaflı olarak, erkekler de kafasında kasketi olan kıraathaneden henüz çıkmış adamlar gösterilmiş! ondan sonra tabi yabancılar bizi öcü gibi görür! türkleri tanıtma şekilleri bu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuşum ilk okuduğumda inanamadım tekrar tekrar okumak istedim ve gerçekten çok sinirlendim!!!Dediğim gibi böyle üzücü şeylerde yaşanmıyor değil ama yine de Türkleri hep bu tür kalıplara sokmak gerçekten sinir bozucu:(O kadar çok sevmeme rağmen uzunnnn bir süre okumam Woody Allen!!!

      Sil
  2. Yaa çok şaşırdım.. Niye hep öyle gösteriliyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma Bilun'cum anlamıyorum ama çok üzücü:(

      Sil
  3. sinir !!! gozumden dustu dedecigin ! Hem artik ona dede de deme bence.. Fikirleri ne hic umrumda degil ama bunu kitabinda yazip olumsuzlestirmesi cok sinir gercekten !!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh Lülü'cüm sorma!!!Ne dedesi bu cümle'yi okur okumaz torunluktan istifa ettim zaten.Düşünsene Türkleri hiç tanımayan yabancı biri için ne kadar kötü bir düşünce oluşucak hakkımızda ki Woody Allen kitapları tüm dünya da ounuyor:(Çok yazık!!!

      Sil
  4. Bu tavrin kavram olarak ismi Oryantalizm'dir, yani Sarkiyatçi bakis açisi. James Bond filmlerinde de gördügümüz üzere Bati'nin Dogu'yu, özellikle Türkleri görmek ve göstermek istedikleri imajdir bu. Bir çesit psikolojik harptir ve Ortaçag'dan bu yana sekillenip gelistirilmistir.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...