18 Şubat 2013 Pazartesi

Taş Mektep

   
Konusu;

    Henüz genç bir öğrenci olan Mehmet ve okul arkadaşları, düşman işgali altına giren Anadolu'nun hali için derinden üzülmekte, dahası oturup bekledikçe düşmana karşı bileylenmektedirler. Eskişehir’in kentinin düştüğü ve ordunun geri çekilmekte olduğu haberi hepsini daha da endişelendirir. Vatanı savunmak için harekete geçmeye kararlıdırlar. Onlar cepheye gidip düşmanla çarpışmak isterken, Güzide öğretmen ise öğrencilerinin savaşa bifiil katılamayacak kadar küçük yaşta olduklarında ısrar eder. Tevfik yüzbaşı ve Abbas Emmi ise öğrencileri vatan aşkıyla dolu bu karardan döndüremeyeceklerinin farkındadırlar. Dahası bu topraklar üzerinde yaşayan Ermeni ve Rumlar, devletlerin kanlı politikasını bir kenara bırakarak aynı vatanı koruyacakalardır... Mehmet'in Rum kızı Mina'ya olan büyük aşkını ne bu savaş engelleyebilir ne de Tevfik yüzbaşı ile Güzide'nin yüreğine düşen sevdaya kanlı savaş engellenebilir.
Kayseri Lisesi'nin son sınıfındaki 63 öğrenci 1920-1921 yıllarındaki öğretim döneminde okullarını terk ederler. Tek amaçları Sakarya Meydan Savaşı'na katılıp orduya destek olmaktır. Bu 63 genç nefes, Kurtuluş Savaşı'nın en çetin çatışmalarının yaşandığı günlerde vatanları uğruna şehit olurlar ve Kayseri Lisesi o yıl mezun veremez. Tıpkı memleketin pek çok yerindeki lise gibi.. Dramatik bir savaş filmi olan yapımın yönetmenliğini Altan Dönmez üstlenirken, senaryo ise Hazan Toma'ya ait...

   Taş Mektep beni çok derinden etkileyen filmlerin arasında en baş köşeyi aldı bile! Üzülerek yazmak zorundayım ki bu film vizyona girmeden önce benim Taş Mektep olayından hiç haberim yoktu:( Film'e gitmeden önce internette araştırma yaptığımda ise yazılanların hepsini gözyaşları içinde okudum. Sinemada izlerken halimi az çok tahmin ediyorsunuzdur:( O 63 öğrenci ve niceleri'nin nasıl büyük bir yürekleri varmış! Şuan ben rahat rahat oturup şu satırları yazmamı sağlayan geçmişim ne zorluklarla geleceğimi sağlamışlar.
   Daha da acısı dün sinemada koskoca salon da sadece 10 kişi filmi izledik. Diğer taraftan Romantik Komedi 2 filminin biletleri kapalı gişe satılıyordu. Popüler kültürün ne demek olduğunu dün akşam çok açık bir şekilde anladım.
   Evet Taş Mektep filminde de harika bir oyunculuk ve teknoloji izlemiyceksiniz ama gerçek bir olay, tarihimizden bir parça ve o 63 öğrenciye olan vefa borcu için herkes'in izlemesi etrafındaki insanlara izlettirmesi gereken bir film!!! 

Allah hepsini nur için de yatırsın:(

2 yorum:

  1. Sarikamis 'i izleyip ogrenen yuzlerce binlerce kisi olmustur ve Tas Mektep'te umarim onun kadar ses getirebilir.. Tarihimizi boyle filmler sayesinde tanimak gercekten cok degerli.. keske populer kultur bu derece baskin olmasa..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Lülüm; Güzel dileklerin inşallah gerçek olur Lülüm!Sen de fırsat bulabilirsen mutlaka izlemelisin!

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...